Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Špenátová polenta s květákem

Květák posypeme solčankou (1 čl) a pod pokličkou jej ve vodě uvaříme. Potom jej vyndáme a růžičky květáku uložíme květem dolů na vymaštěný okrouhlý mělký dortový plech (po celé ploše plechu). Z části je rozmáčkneme, aby po zalití polentou nožičky květákových růžiček netrčely.
|
Typ článku: Recepty

mražený špenát 400 g (1 blok), sójové mléko 2 š, cibulový prášek 2–3 čl, kukuřičná mouka polohrubá asi 1, 5 š, sůl 1/2 čl, česnek 6 stroužků, olej 2 pl

Do vody, ve které se vařil květák, přidáme sójové mléko, tekutinu převaříme a pomocí metličky zašleháváme kukuřičnou mouku tak, aby nevznikaly hrudky. Přidáme koření a špenát a vaříme asi 10 minut na hustou kaši. Nakonec vmícháme olej a vzniklou špenátovou polentou zalijeme květák na plechu. Polenta se má dostat mezi růžičky až dospod (po zalití opatrně plechem zatřeseme, aby se polenta dostala až ke dnu a povrch zůstal hladký a rovný).

Po zchladnutí polentu nakrájíme na kostky, přikryjeme tácem a rychlým pohybem (ale opatrně) překlopíme tak, aby růžičky květáku byly po odebrání plechu nahoře. Podáváme teplé s bramborovou kaší, nebo s chlebem na studeno.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4128
Datum: 12. 9. 2009