Špenátová polenta s květákem
mražený špenát 400 g (1 blok), sójové mléko 2 š, cibulový prášek 2–3 čl, kukuřičná mouka polohrubá asi 1, 5 š, sůl 1/2 čl, česnek 6 stroužků, olej 2 pl
Do vody, ve které se vařil květák, přidáme sójové mléko, tekutinu převaříme a pomocí metličky zašleháváme kukuřičnou mouku tak, aby nevznikaly hrudky. Přidáme koření a špenát a vaříme asi 10 minut na hustou kaši. Nakonec vmícháme olej a vzniklou špenátovou polentou zalijeme květák na plechu. Polenta se má dostat mezi růžičky až dospod (po zalití opatrně plechem zatřeseme, aby se polenta dostala až ke dnu a povrch zůstal hladký a rovný).
Po zchladnutí polentu nakrájíme na kostky, přikryjeme tácem a rychlým pohybem (ale opatrně) překlopíme tak, aby růžičky květáku byly po odebrání plechu nahoře. Podáváme teplé s bramborovou kaší, nebo s chlebem na studeno.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.