Srdce a cévy
![](/image.php?1318&0&t=1)
Transmastné kyseliny a srdce
Je známo, že transmastné kyseliny způsobují srdeční onemocnění tím, že zvyšují hladinu "špatného" LDL cholesterolu. Vědci z...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1236&0&t=1)
Dávejte krev - méně je někdy více…
Podle výsledků studie, kterou vypracovali vědci z Tufts University v Bostonu společně s kolegy z Bostonské univerzity, když...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1162&0&t=1)
Studie ukazuje, proč je červené víno dobré na srdce
Britským vědcům se podařilo objevit složky v červeném víně, které působí proti bílkovinám hrajícím roli v srdečním...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1136&0&t=1)
Hormon může být novým markerem rizika srdečního onemocnění
Podle nového výzkumu mohou být hladiny hormonu leptinu, který je vylučován tukovými buňkami, jedním z klíčů k určení rizika...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1130&0&t=1)
Geny i strava ovlivňují „dobrý“ HDL cholesterol
Vědci v nové studii zjistili, že ženy (ale ne muži) s určitým genem (APOA1), které konzumovaly větší množství polynenasycených...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1122&0&t=1)
Ryby, záněty a srdeční onemocnění
Vědci zjistili, že jedinci s nejvyšší hladinou dodecosahexaenové kyseliny (DHA), což je typ omega-3 mastné kyseliny, která se...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1116&0&t=1)
Apolipoproteiny pomáhají určovat riziko infarktu
Apolipoprotein B (ApoB) a apolipoprotein A (apoA-1) jsou bílkoviny, které jsou nosiči cholesterolu v krvi. ApoB nese „špatný“ LDL...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?1040&0&t=1)
Fazole i hrách snižují riziko srdečního onemocnění
Muži i ženy, kteří jedli nejméně čtyřikrát týdně luštěniny, měli v průběhu devatenácti let trvání studie o 22% nižší...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?964&0&t=1)
Hrst mandlí denně sníží cholesterol skoro o 10%
Podle výsledků výzkumu sponzorovaného kanadskou vládou došlo u lidí, kteří do své stravy zařazovali denně asi 74 gramů mandlí...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?926&0&t=1)
Zpráva WHO doporučuje snížit množství soli v potravinách
Vědci z WHO (Světová zdravotnická organizace) odhadují, že veřejné edukační programy plus legislativa snižující množství...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie