Transmastné kyseliny a srdce
Je známo, že transmastné kyseliny způsobují srdeční onemocnění tím, že zvyšují hladinu "špatného" LDL cholesterolu. Vědci z Harvardské univerzity nyní zjistili, že tyto tuky nepříznivě ovlivňují i funkci výstelky cévní stěny (endotelu) a zvyšují sklon k zánětům.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Oba tyto mechanismy velmi silně přispívají k rozvoji koronárního srdečního onemocnění. Ve velké studii na zdravotních sestrách (Nurses Health Study) byl příjem transmastných tuků ještě více svázán s výskytem srdečního onemocnění než spotřeba nasycených tuků.
Chcete-li se vyhnout transmastným tukům, používejte namísto hydrogenovaných (ztužených) tuků, jako jsou margaríny nebo tuky do pečiva, rostlinné oleje. Potraviny, na jejichž etiketě jsou uvedeny částečně hydrogenované tuky, obsahují transmastné tuky.
Počet přečtení: 3707
Datum: 16. 7. 2006