Hrst mandlí denně sníží cholesterol skoro o 10%
Podle výsledků výzkumu sponzorovaného kanadskou vládou došlo u lidí, kteří do své stravy zařazovali denně asi 74 gramů mandlí místo jiných potravin, za měsíc k poklesu hladiny cholesterolu skoro o 10%. Efekt měly i nižší dávky mandlí.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Mluvčí American Dietetic Associati-on však varuje: „Lidé nesmí zapomínat, že když jedí ořechy, musí někde jinde ubrat kalorie.“ Ořechy, bohaté na bílkoviny a mononesaturované tuky, obsahují totiž také hodně kalorií. Podle vyjádření vedoucího studie dr. Cyrila W.C. Kendalla mohou být mandle (a ořechy) součástí zdravé stravy, která snižuje riziko srdečních onemocnění, a to bez toho, že by hrozilo riziko nadváhy. Zdravotní prospěch bude markantní u lidí s vysokými a středními hladinami cholesterolu.
Circulation 2002;10.1161.01
Počet přečtení: 6510
Datum: 10. 8. 2005