Starší srdce potřebuje vitamín E
Nová studie s náhodným výběrem, která je součástí velké Women’s Health Study (WHS), přinesla poznatek, že ty ženy starší pětašedesáti let, které do své stravy zařazovaly po dobu deseti let obden doplněk vitamínu E (v protikladu k aspirinu či placebu) v dávce 600 mezinárodních jednotek, měly o 49 procent nižší riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění (infarkt nebo mrtvice).
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
Riziko srdeční příhody se současně snížilo o 34 procent. U žen mladších 65 let se obdobný prospěšný účinek z užívání vitamínu E neprokázal.
Chceme-li mít ve stravě doporučenou dávku 15 mg vitamínu E denně, měli bychom do svého jídelníčku zahrnout následující potraviny:
Olej z pšeničných klíčků, 1 polévková lžíce, 20,3 mg.
Mandle, 1 unce za sucha pražených, 6,7 mg.
Lískové ořechy, 1 unce za sucha pražených, 6,7 mg.
Slunečnicové semínko, 1 unce, 6 mg.
Krémové arašídové máslo, 2 polévkové lžíce, 4,2 mg.
Arašídy, 1 unce za sucha pražené, 2,5 mg.
Avokádo, 1 středně veliké, 2,3 mg.
Food and Fitness Advisor
Počet přečtení: 3050
Datum: 5. 11. 2006