Strava a artritida
Lidé s odlišnými stravovacími návyky a jiným životním stylem, než je běžný u nás, nabízejí důležitá vodítka i k zodpovězení této otázky. Tyto nemoci jsou vzácné v těch společenstvích, kde se živočišné produkty konzumují jen málokdy a kde jsou středem stravy škroboviny (tedy zejména obiloviny), jako je Afrika, Japonsko a Čína. V protikladu k tomu trpí dnes např. ve Spojených státech revmatoidní artritidou 1-4 % populace. Těch několik málo případů revmatoidní artritidy, které lze objevit mezi lidmi žijícími v rozvojových zemích, kteří jí stravu založenou na škrobovinách, má daleko mírnější příznaky a k trvalému postižení při nich obvykle nedochází.
V naší společnosti tato nemoc lidi často ochromuje a někdy vede i ke smrti. Když se afričtí černoši přestěhují z vesnice do města a přijmou za svou bohatou západní stravu, revmatoidní artritida se mezi nimi stane stejně běžným onemocněním, jakým je třeba u nás - a jeho průběh není o nic méně vážný.