Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava a imunita

Systematický vědecký výzkum od počátku 60. let 20. století opakovaně potvrzuje, že strava s vysokým obsahem vlákniny ze zeleniny, ovoce a nerafinovaných obilovin a nízkým obsahem zpracovaných a chemicky upravených potravin posiluje imunitní systém a chrání před řadou závažných onemocnění.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Články

Odborníci na výživu a vědci na celém světě se současně shodují, že činnost imunitního systému se zlepšuje snížením celkového příjmu tuků. S přibývajícím věkem je stále důležitější jíst více potravin podporujících imunitu; ta se totiž s věkem v důsledku nedostatku živin a zhoršeného vstřebávání obvykle snižuje.

Stovky spolehlivých studií ukazují, že čerstvá zelenina, ovoce, ořechy, obiloviny a luštěniny jsou plné fytochemikálií podporujících imunitní systém. Uplatněním znalostí o účincích těchto živin a jejich zahrnutím do jídelníčku posílíte svůj imunitní systém a snížíte riziko řady onemocnění.

Podívejme se na některé potraviny nebo skupiny potravin, které posilují imunitní funkci.

Potraviny bohaté na antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které chrání zdravé buňky v těle a působí proti nestabilním molekulám zvaným volné radikály. Tělo vytváří volné radikály v reakci na vlivy prostředí, jako je tabákový kouř, ultrafialové záření, znečištění ovzduší, alkohol a bakteriální, plísňové nebo virové infekce. Protože jsou volné radikály všudypřítomné, potřebujeme dostatečný přísun antioxidantů. Pokud volné radikály převažují nad antioxidanty, může to vést ke stavu oxidačního stresu a mnoha onemocněním.

Antioxidanty se obvykle nacházejí v potravinách rostlinného původu. Tři nejběžnější jsou betakaroten (což je rostlinná forma vitaminu A), vitamin C a vitamin E. Červená, žlutá a oranžová zelenina je bohatá na antioxidační živiny, lykopen, betakaroten a vitamin C, a je skvělou podporou funkce vašeho imunitního systému. Citrusové plody, bobulovité ovoce a kiwi jsou bohaté na ochranné antioxidanty, jako je vitamin C, které mohou podpořit váš imunitní systém a snížit náchylnost k nemocem. Fialová zelenina, jako je fialový květák, fialová mrkev, červená cibule, lilek a fialové zelí, je také plná antioxidantů zvaných antokyany, které jí dodávají barvu a chrání buňky před poškozením.

Prebiotické potraviny

Mnozí odborníci se shodují, že prebiotická vláknina je nejdůležitější živinou pro zdravá střeva - a tedy i zdravý imunitní systém. Prebiotika totiž slouží jako kritický zdroj potravy pro probiotické bakterie, které obývají tlusté střevo. Bez potřebného paliva nejsou střevní bakterie schopny plnit řadu funkcí, které mají vliv na naše zdraví, včetně snižování zánětu a zlepšování imunitního systému.

Prebiotikum je druh vlákniny (ne každá vláknina je však prebiotikum). Mezi prebiotika patří fruktany a galaktooligosacharidy. Když své střevní mikroby krmíte prebiotickou vlákninou, produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují růst prospěšných bakterií, jako jsou Lactobacillus a Bifidobacterium. Prebiotika se přirozeně vyskytují v mnoha potravinách rostlinného původu. Mezi potraviny zvlášť bohaté na prebiotika patří artyčoky, česnek, cibule, pórek, chřest, červená řepa, zelí, fazole a luštěniny, listová zelenina, kustovnice, nektarinky, broskve, sušené ovoce, kešu a pistácie.

Potraviny bohaté na probiotika

Pokud jde o posílení obranného systému, klíčový je střevní mikrobiom - a zde přicházejí na řadu probiotika. Probiotika zlepšují integritu bariéry střevní stěny, která brání škodlivým mikroorganismům proniknout do krevního oběhu. Brzdí také růst patogenních bakterií tím, že soutěží o živiny, které by jinak patogeny využily k růstu a množení.

Výzkum například ukázal, že probiotika, jako jsou Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus plantarum, mají schopnost inhibovat uchycení patogenu E. coli v gastrointestinálním traktu. Některá probiotika vykazují schopnost posilovat vrozenou imunitu tím, že podporují funkci bílých krvinek a modulují zánět vyvolaný patogeny. 

Dlouho předtím, než byly k dispozici specializované kapsle, lidé konzumovali živá probiotika ve formě fermentovaných potravin. Proces fermentace zvyšuje nutriční hodnotu potravin tím, že vytváří probiotika a prebiotika a zvyšuje biologickou dostupnost vitaminů a minerálních látek. Potraviny jako kimči, kysané zelí, tempeh, miso, jogurt a kefír jsou skvělým zdrojem probiotik.

Při nákupu fermentů zakoupených v obchodě se ujistěte, že volíte výrobky, které obsahují živé mikroorganismy. Vyhněte se výrobkům, které jsou skladované (nechlazené) nebo pasterizované. Přečtěte si seznam složek, abyste se ujistili, že výrobek je skutečně fermentovaný, a ne pouze naložený v octu.

Tmavá listová zelenina

Tmavě zelená listová zelenina, jako je kapusta, kolínská zelenina, hořčice, brokolice, bok-choy a růžičková kapusta, je plná fytonutrientů potřebných pro optimální fungování imunitního systému. Hraje zásadní roli tím, že poskytuje důležité chemické signály, které podporují správnou funkci imunitních buněk ve střevech.

Tmavá listová zelenina je bohatá na foláty, vápník a antioxidanty, jako je lutein a zeaxantin. Foláty jsou důležité zejména pro tvorbu protilátek, které působí na ničení antigenů, jež mohou způsobit onemocnění. Při žvýkání a krájení této zeleniny se také uvolňují sloučeniny zvané izothiokyanáty a indoly, které chrání před různými karcinogeny. Pomáhají snižovat aktivitu estrogenu v těle, a proto mají dvojí úlohu při ochraně před rakovinou související s estrogenem.

Zelená zelenina je všestranná a snadno se zařazuje do jídel. Můžete je přidat do salátu, osmažit, nakrájet a přidat do vařených pokrmů nebo rozmixovat do smoothie. Nejlepší je kupovat ji v biokvalitě, listová zelenina totiž patří mezi plodiny, u kterých se používá nejvíce pesticidů.

Cibule

Cibule obsahuje mnoho živin a fytochemikálií, z nichž mnohé jsou prospěšné pro váš imunitní systém. Prebiotické fruktany, to je skupina komplexních sacharidů, poskytují rozpustnou vlákninu. Tato vláknina prochází nestrávená tenkým střevem do tlustého střeva, kde poskytuje potravu prospěšným bakteriím, jako jsou bifidobakterie a laktobacily.

Cibule je také plná živin podporujících imunitní systém, jako je selen, zinek a vitamin C. Zejména selen se v cibuli vyskytuje ve vyšších koncentracích než v jiné zelenině. Selen hraje klíčovou roli v regulaci imunitního systému. Stimuluje imunitní systém ke zvýšené tvorbě protilátek a způsobuje zvýšenou aktivitu T-buněk a makrofágů. Tento minerál vykazuje také antibakteriální a antivirové vlastnosti a hraje roli při léčbě zánětlivých a alergických stavů.

Studie prokázaly, že nedostatek selenu je spojen s tlumením imunitní odpovědi, protože imunitní buňky podléhají větší oxidaci, což způsobuje jejich neefektivní vývoj a reprodukci.

Cibule je také jedním z nejlepších zdrojů antioxidačního flavonoidu kvercetinu, který má jak antivirové vlastnosti, tak účinky regulující hladinu histaminu. Zvláště vysoký obsah kvercetinu mají červené a žluté odrůdy, přičemž nejvyšší koncentrace je ve vnějších kroužcích. Cibule je také považována za nejsilnější přírodní antibiotikum, které dokáže bojovat proti virovým i bakteriálním infekcím a zmírnit příznaky bolesti v krku.

Česnek

Jednou z nejznámějších potravin, které posilují imunitní systém a bojují proti infekcím, je česnek. Česnek je jednou z nejúčinnějších přírodních antimikrobiálních látek, která stimuluje tvorbu bílých krvinek a působí proti široké škále bakterií, plísní, parazitů a virů. I s rozvojem moderních antibiotik a komplexnějším pochopením mikrobiologie je česnek mnohými stále považován za lék první volby při infekčních onemocněních.

Česnek se používá v boji proti plísňovým infekcím, jako jsou kvasinkové infekce, atletická noha a pásový opar, a je standardní součástí diet proti kandidě. Stejně jako cibule obsahuje i česnek fruktany, které selektivně stimulují prospěšné bakterie a potlačují patogeny ve střevech.

Výzkum prokázal, že česnek výrazně snižuje závažnost příznaků nachlazení a chřipky a zabraňuje jejich výskytu. V jedné studii dostávalo 146 zdravých dobrovolníků po dobu tří měsíců buď česnekové doplňky, nebo placebo. U skupiny užívající česnek bylo riziko nachlazení o 63 % nižší a případné onemocnění trvalo o 70 % kratší dobu.

Bylo prokázáno, že česnek brzdí růst nádorových buněk, zpomaluje šíření zhoubných nádorů a má chemopreventivní účinky. Podle závěrů programu amerického Národního institutu pro rakovinu je česnek možná nejúčinnější potravinou v boji proti rakovině!

Zázvor

Zázvor je silný protizánětlivý a antioxidační prostředek, který pomáhá bojovat proti účinkům volných radikálů na buňky. Má antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti a pomáhá v ochraně před infekcemi ústní dutiny a dýchacích cest. Díky vysoké koncentraci rostlinných sloučenin vykazuje zázvor významnou antivirovou aktivitu. Bylo zjištěno, že specifické sloučeniny v zázvoru, gingeroly a zingeron, inhibují replikaci virů a brání virům proniknout do hostitelských buněk.

Zázvor je také diaforetikum, což znamená, že podporuje pocení a zahřívá organismus. Je užitečným prostředkem proti kašli, protože pomáhá rozkládat a vylučovat hlen a čistí dýchací cesty.

Kořen zázvoru můžete zakoupit čerstvý a poté jej uchovávat v mrazáku. Až jej budete chtít použít, nastrouhejte ho do koktejlů nebo smažených pokrmů nebo ho uvařte na horký zázvorový čaj. Nejlepší je používat čerstvý zázvor, tím získáte nejvíce prospěšných účinků.

Houby

Houby se v čínské medicíně používají již po staletí. Léčebné účinky hub jsou stále více uznávány i v západní medicíně, a to zejména pokud jde o jejich imunomodulační a protirakovinné vlastnosti.

Například houba shiitake se používá ke zmírnění nachlazení. Zvyšuje odolnost hostitele proti infekcím způsobeným bakteriemi, plísněmi, parazity a viry. Je vynikajícím zdrojem minerálů a vitaminů podporujících imunitní systém, esenciálních aminokyselin a enzymů. Má velmi vysoký obsah vitaminu B5, který zvyšuje schopnost vyrovnat se se stresem.

Schopnost shiitake stimulovat odolnost vůči nemocem je z velké části připisována molekule cukru zvané lentinan. Studie prokázaly, že lentinan posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje aktivitu a počet makrofágů a krevních lymfocytů. Shiitake má schopnost posilovat první linii obrany organismu proti infekci tím, že podporuje krevní buňky, aby ničily všechny škodlivé organismy. Bojuje proti rakovině tím, že stimuluje tělu vlastní schopnost „vypínat“ a eliminovat zhoubné buňky, současně potlačuje určité enzymy, o nichž je známo, že metabolizují prokarcinogeny na aktivní formy.

Existuje mnoho dalších hub, které se rovněž používají v léčitelství.

Ořechy a semena

Ořechy a semena, jako jsou chia semínka, lněná semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy a mandle, jsou jednoduchým doplňkem mnoha pokrmů, které pomáhají podporovat funkci imunitního systému. Obsahují živiny zabraňující onemocněním, jako je vláknina či omega 3 mastné kyseliny, a také vitaminy a minerály. Slunečnicová semínka a mandle jsou například plné vitaminu E, což je silný antioxidant, o kterém je známo, že snižuje riziko onemocnění souvisejících se záněty, chrání vaše buňky před poškozením a bojuje proti oxidačnímu stresu, který může vést k onemocnění.

Ořechy a semínka obsahují také velké množství minerálních látek, jako je železo, zinek a vápník. Zejména zinek je důležitou živinou pro funkci imunitního systému. Je nezbytný pro vývoj a funkci buněk zprostředkovávajících vrozenou imunitu a také pro tvorbu neutrofilů a NK buněk. Studie prokázaly, že osoby s nízkým stavem zinku mají zvýšenou náchylnost k celé řadě patogenů. Zinek je obsažen zejména v dýňových, sezamových a konopných semínkách.

Ořechy jsou výbornou svačinkou samotné nebo je lze přidat do müsli, smoothies, salátů či smažených pokrmů. Můžete je také rozmixovat a připravit si vlastní lahodná ořechová másla.

Z materiálů organizace The Gut-Immune Solution

Počet přečtení: 49
Datum: 19. 2. 2025