Sušené švestky rovná se zdravé kosti
Profesor Bahram Arjmandi uskutečnil na Floridě zajímavou studii – se svými kolegy sledoval stovku žen po menopauze, které denně dostávaly 500 mg vápníku a 400 IU vitamínu D v tabletkách.
Rubrika: Přírodní léčba
| Typ článku: Studie
Tyto ženy rozdělili do dvou skupin – ženy v první skupině jedly navíc 100 g sušených švestek (asi 10-12 ks), ženy ve druhé skupině 100 g sušených jablek. Po 12 měsících se ukázalo, že ženy, které jedly sušené švestky, měly vyšší hustotu kostní hmoty (a tedy zdravější kosti) a navíc měly i vyšší hladiny látek, které podporují tvorbu kostní hmoty.
Švestky obsahují látky (polyfenoly), které ve zkumavkových experimentech podporují aktivitu osteoblastů (buněk, které „cementují“ kosti). Pravděpodobně se příznivě projevil i komplexní účinek vápníku, hořčíku, boru a vitamínu K, které se v sušených švestkách nacházejí v poměrně koncentrované podobě.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy
Počet přečtení: 4377
Datum: 4. 5. 2020