Švestky čistí střeva i klouby
No, já vím, «maso» mohlo teoreticky být i v povidlech, ale tam aspoň není vidět… A povidla, hm, ta bývala v kynutých knedlících, a ty tak skvěle uměla paní Čedíková, kuchařka ze školky. Knedlíky sypala mákem, a dohromady to byl pokrm královský, kam se na něj hrabou… řekněme… nadívané koroptve! Sice jsem je nikdy nejedla, ale mně opravdu stačí ty kynuté knedlíky.
Švestky jsou dobré na nervy. Obsahují celou armádu vitaminů skupiny B. V týmu béčkové vitaminy zmohou mnohem víc. Chybí jim už jenom B12 a biotin, jinak jsou tam všechny! A taky jsou švestky dobré… no víte na co? Nedělejte, že jste nikdy neměli zácpu.
Kdo je chudokrevný, dá si co? Ano, švestky; železo v nich obsažené tělo neodmítá, na rozdíl od některých preparátů. Pokud máte revma (kdo by neměl), dejte si taky švestky. Vyčistí vám nejen střeva, ale začas i klouby! Vypláchnou vám totiž i ledviny, a tělo pak nemusí přebytečné látky ukládat kam se dá, tedy i do kloubů. Švestky obsahují dost málo sodíku, takže ledviny si oddechnou.
Švestka podporuje trávení a v lidové medicíně se podává i při onemocnění jater, ledvin a stejně jako citron při dně a revmatismu. Je považována za všeobecně posilující prostředek. Ovšem pokud dáváte přednost švestkám v tekuté podobě, ne-měli byste to s tím léčením přehánět J.
Raději si dejte černou omáčku, ta je taky tekutá: Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu (několik mrkví a petrželí, menší celer). Mírně osolíme. Dusíme téměř doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem přímo v kastrolu. Přilijeme čtvrt až půl litru červeného vína (nejlépe přírodního = nekonzervovaného chemicky). Je možné eventuelně místo vína použít i černé pivo. Obejdeme se ale i bez alkoholu.
Vložíme dobroty dle chuti a peněženky – rozinky (sáček přebraných a propraných rozinek), mandle (sáček spařených a oloupaných mandlí), švestky (sáček vypeckovaných opraných sušených švestek), eventuálně různé ořechy. Přidáme perníkové koření, nejlépe čerstvě umleté, např. pepř, nové koření, badyán, skořici, hřebíček… Asi jednu až dvě lžičky. Případně můžeme, ale nemusíme přidat umleté tři až čtyři kuličky jalovce.
Dle chuti osladíme – buď bylinkovým sirupem (např. jitrocelovým, slézovým nebo pampeliškovým) nebo kvalitní domácí zavařeninou, např. meruňkovou nebo švestkovou. Zahustíme strouhaným perníkem. Společně ještě krátce povaříme. Připravíme nejlépe ve větším množství – omáčka je ještě lepší po rozležení. Podáváme buď s vánočkou nebo s knedlíkem – například s jablkovým (místo housky se dají kostičky oloupaného jablka).