Tajemná kustovnice
V čínské medicíně se užívá při léčbě některých běžných zdravotních problémů, např. při vysokém krevním tlaku, zánětech, horečkách anebo narušeném vidění.
Jde o kustovnici čínskou, která roste také v Himalájích – a někteří lidé jsou ochotni zaplatit vysokou cenu za jakýkoliv výrobek, který ji obsahuje.
Je smutné, že nadměrný marketing nafouknul informace o zdravotních účincích výrobků z kustovnice. Zvláště při prodeji prostřednictvím multilevelu se můžeme setkat s přehnanými tvrzeními o šťávě z kustovnice. To všechno ale ještě neznamená, že by kustovnice nebyla pro nás dobrá. Zde je pár pravdivých informací o tomto druhu ovoce.
Kustovnice je považována za super ovoce vzhledem ke svému vysokému obsahu antioxydantů. Její šťáva se často míchá se štávou z granátového jablka, borůvek anebo acai – výsledkem jsou nápoje s velmi vysokým obsahem antioxydantů. Antioxydanty chrání tělo proti poškození volným radikály – které urychlují rakovinu a srdeční onemocnění.
Sušená kustovnice je dobrým zdrojem draslíku, vápníku, železa, selenu a zinku. Obsah vitamínu C v tomto ovoci je srovnatelný s jeho obsahem v citrusových plodech, jahodách a dalších lesních plodech. Kustovnice je také velmi bohatým zdrojem karotenoidu zeaxanthinu, který pomáhá chránit před makulární degenerací oční sítnice. Další karotenoidy, které kustovnice obsahuje, pomáhají udržovat dobrou funkci imunitního systému.
Vyplatí se kupovat šťávu z kustovnice?
I když o ní koluje spousta přehnaných a nepravdivých tvrzení, je pravda, že šťáva z kustovnice je zdravým a osvěžujícím nápojem. Člověk ji ovšem nemůže popíjet, pokud užívá léky na ředění krve (např. Warfarin), léky na cukrovku anebo na krevní tlak – mohlo by dojít k vzájemné interakci a narušení jejich účinků.
Winston Craig, Vibrant Life