Tofu 'a la svíčková na smetaně'
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme zeleninu, bobkový list, nakrájený citron, cukr, hořčici a dusíme za občasného promíchávání. Zasypeme moukou, krátce osmažíme a zalijeme studenou vodou a sójovým mlékem. Směs rozšleháme a za občasného míchání převaříme. Ochutíme solí, würzlem a novým kořením. Do řidší omáčky vložíme kostky tofu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, až omáčka zhoustne. Občas omáčku zamícháme. Tofu vybereme a necháme vychladnout.
Hustou omáčku dochutíme, přecedíme a přepasírujeme přes cedník. Do omáčky zamícháme rostlinné máslo. Tofu nakrájíme na plátky, pokapeme sójovou omáčkou, potřeme olejem a uložíme na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 12–15 minut tak, aby se okraje nevysušily. Hotové tofu přelijeme omáčkou. Podáváme s celozrnným knedlíkem nebo těstovinami. Podle stejného principu můžeme připravit tofu s rajskou, koprovou nebo jinou omáčkou.
Mnozí vyznavači zdravé výživy si rádi zavzpomínají na tradiční jídla české kuchyně jejich náhradou v zdravém provedení. Toto jídlo je jednou z nich.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.