Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tofu 'a la svíčková na smetaně'

tofu bílé 2 kostky, shoyou – sójová omáčka 2 pl, olej 2 pl, cibule velká 1 ks, kořenová zelenina nastrouhaná 1 1/2 š, bobkový list 3 ks, citron bez kůry ks, cukr přírodní 1 pl, hořčice –1 PL (bez chemických konzervantů a přibarvení), mouka polohrubá 4 pl, sójové mléko 5 š (může být i část vody), sůl 1 čl, solčanka 1 čl, olej 2 pl, nové koření mleté 1/4 čl, rostlinné máslo
|
Typ článku: Recepty

Na oleji osmažíme cibuli, přidáme zeleninu, bobkový list, nakrájený citron, cukr, hořčici a dusíme za občasného promíchávání. Zasypeme moukou, krátce osmažíme a zalijeme studenou vodou a sójovým mlékem. Směs rozšleháme a za občasného míchání převaříme. Ochutíme solí, würzlem a novým kořením. Do řidší omáčky vložíme kostky tofu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, až omáčka zhoustne. Občas omáčku zamícháme. Tofu vybereme a necháme vychladnout.

Hustou omáčku dochutíme, přecedíme a přepasírujeme přes cedník. Do omáčky zamícháme rostlinné máslo. Tofu nakrájíme na plátky, pokapeme sójovou omáčkou, potřeme olejem a uložíme na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 12–15 minut tak, aby se okraje nevysušily. Hotové tofu přelijeme omáčkou. Podáváme s celozrnným knedlíkem nebo těstovinami. Podle stejného principu můžeme připravit tofu s rajskou, koprovou nebo jinou omáčkou.

Mnozí vyznavači zdravé výživy si rádi zavzpomínají na tradiční jídla české kuchyně jejich náhradou v zdravém provedení. Toto jídlo je jednou z nich.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 5217
Datum: 20. 10. 2009