Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tofu na paprice a žampionech

4 pol. lžíce olivového oleje, 2 a 1/2 hrnku mražených žampionů, 2 velké zelené papriky, nakrájené na kostky, 1 hrnek cibule, nakrájené najemno, 3 stroužky česneku, nasekané najemno, 1 konzerva drcených rajčat (asi 250 g), 1 hrnek vody, 1 čaj. lžička sušeného polévkového základu (např. Würzl), 1 čaj. lžička sušeného oregana, 2 balíčky (asi 300 g) marinovaného tofu, nakrájeného na asi 2cm kostky, mořská sůl
|
Typ článku: Recepty

V hluboké pánvi rozehřejeme olej a opečeme tofu ze všech stran, vyndáme a vložíme do tepla. Ve stejném oleji opékáme dohromady houby, papriku, česnek a cibuli za stálého míchání asi 7 minut. K zelenině přidáme drcená rajčata, vodu s polévkovým základem a koření a za občasného míchání přivedeme do varu.

Přidáme tofu, vaříme 3 minuty a podáváme s celozrnným pečivem.

Poznámka lékaře: Žampiony nejsou jen taková laciná náhrada lesních hub. Obsahují mnoho selenu a manganu, které hrají důležité party v první řadě vašeho antioxidačního orchestru. Nedávno objevené účinky lentinanů dávají další důvod používat tyto houby: mají protirakovinný účinek - chrání genetický materiál každé vaší buňky před mutacemi, které mohou vyústit v rakovinu.

Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.

Počet přečtení: 7507
Datum: 6. 12. 2013