Tofu na paprice a žampionech
V hluboké pánvi rozehřejeme olej a opečeme tofu ze všech stran, vyndáme a vložíme do tepla. Ve stejném oleji opékáme dohromady houby, papriku, česnek a cibuli za stálého míchání asi 7 minut. K zelenině přidáme drcená rajčata, vodu s polévkovým základem a koření a za občasného míchání přivedeme do varu.
Přidáme tofu, vaříme 3 minuty a podáváme s celozrnným pečivem.
Poznámka lékaře: Žampiony nejsou jen taková laciná náhrada lesních hub. Obsahují mnoho selenu a manganu, které hrají důležité party v první řadě vašeho antioxidačního orchestru. Nedávno objevené účinky lentinanů dávají další důvod používat tyto houby: mají protirakovinný účinek - chrání genetický materiál každé vaší buňky před mutacemi, které mohou vyústit v rakovinu.
Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.