Tofu po římsku
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli spolu se zeleninou, přidáme bobkový list a bazalku. Po chvilce dušení zasypeme paprikou, zalijeme vodou a dusíme asi 10 minut.
tofu bílé 1 kostka (300g), shoyou – sójová omáčka 2 pl, solčanka 1,5 čl, česnek 4 stroužky
Mezitím si nakrájíme tofu na menší kostky, ochutíme a necháme chvíli stát. Potom je přidáme do jídla a několik minut dusíme.
sójové mléko 1 š, mouka polohrubá 3 pl, cizrna uvařená (nebo konzervovaná) 1 větší š
V sójovém mléce rozšleháme mouku a jídlo zahustíme. Na pomalém ohni vaříme asi 8 minut. Nakonec zamícháme doměkka uvařenou cizrnu a podle potřeby dochutíme würzlem (nebo shoyou, solí), česnekem apod. Podáváme s těstovinami, noky, celozrnným knedlíkem. Při podávání můžeme jídlo ozdobit tenkými proužky sójové smetany.
Jídlo je hustější omáčkovité konzistence a příjemné chuti.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.