Trénujte mozek na ovoce, ne hranolky
Do studie, jejímž cílem bylo změnit reakci lidí na různé pokrmy, bylo zapojeno osm lidí s nadváhou a obezitou, kteří byli zařazeni do specificky navrženého programu na hubnutí. Tito dobrovolníci byli porovnávání s kontrolní skupinou pěti lidí s nadváhou a obezitou, kteří však nebyli součástí programu.
Obě skupiny absolvovaly MRI snímkování mozku (magnetická rezonance) na začátku výzkumu a o šest měsíců později. Snímky mozku odhalily, že lidé, kteří byli aktivními účastníky programu na hubnutí, měli zřetelné změny v těch oblastech mozku, jež jsou odpovědné za učení, odměňování a prožívání požitku. Výsledky odhalily, že změny nastaly výlučně v aktivitě těchto oblastí mozku. Vědci zaznamenali rostoucí vnímavost na zdravá, nízkokalorická jídla – a klesající citlivost na vysokokalorické potraviny.
„Nerodíme se s tím, že milujeme hranolky a odmítáme například celozrnné těstoviny,“ uvedla Susan Robertsová z Tufts University, jedna z autorek studie. Ukazuje se tedy, že bariatrické operace nemusí být jediným řešením ani pro lidi, kteří jsou na jídle silně závislí. Možnost „přesunout“ v mozku požitek z nezdravého jídla na požitek z jídla zdravého i bez operace je velmi perspektivní cestou k řešení problému nadváhy a obezity.
Nutrition and Diabetes, září 2014