Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Trénujte mozek na ovoce, ne hranolky

Nové výzkumy ukazují, že jsme schopni „přesvědčit“ svůj mozek, že zdravá jídla chutnají lépe, anebo aspoň tak dobře, jako ta nezdravá.
|
Typ článku: Studie

Do studie, jejímž cílem bylo změnit reakci lidí na různé pokrmy, bylo zapojeno osm lidí s nadváhou a obezitou, kteří byli zařazeni do specificky navrženého programu na hubnutí. Tito dobrovolníci byli porovnávání s kontrolní skupinou pěti lidí s nadváhou a obezitou, kteří však nebyli součástí programu.

Obě skupiny absolvovaly MRI snímkování mozku (magnetická rezonance) na začátku výzkumu a o šest měsíců později. Snímky mozku odhalily, že lidé, kteří byli aktivními účastníky programu na hubnutí, měli zřetelné změny v těch oblastech mozku, jež jsou odpovědné za učení, odměňování a prožívání požitku. Výsledky odhalily, že změny nastaly výlučně v aktivitě těchto oblastí mozku. Vědci zaznamenali rostoucí vnímavost na zdravá, nízkokalorická jídla – a klesající citlivost na vysokokalorické potraviny.

„Nerodíme se s tím, že milujeme hranolky a odmítáme například celozrnné těstoviny,“ uvedla Susan Robertsová z Tufts University, jedna z autorek studie. Ukazuje se tedy, že bariatrické operace nemusí být jediným řešením ani pro lidi, kteří jsou na jídle silně závislí. Možnost „přesunout“ v mozku požitek z nezdravého jídla na požitek z jídla zdravého i bez operace je velmi perspektivní cestou k řešení problému nadváhy a obezity.

Nutrition and Diabetes, září 2014

Počet přečtení: 2814
Datum: 16. 2. 2017