Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

V poslední době je módní používání chrómu v různých přípravcích. Chybí nám v normální stravě?

Mnohým lidem ano. Protože nekonzumují potraviny, které chróm obsahují. Chróm je nevyhnutelný při zpracování cukru v těle a jeho nedostatek a jeho nedostatek se projeví vyšší spotřebou cukru. Doplnění chrómu vede k přechodnému snížení spotřeby cukru a ke zhubnutí.
|
Typ článku: Rady lékaře

Chcete-li přijímat chróm přirozenými potravinami, používejte především obilniny, celozrnné výrobky, kukuřici, arašídy, inaktivované kvasnice (lahůdkové droždí).

Užívání v přípravcích má malý účinek: jestliže si dáte víc než 40 mg, do krve se vstřebá jen asi 0,5% této dávky, zbytek se vyloučí močí. Při dávkách nižších než 40 mg za den se resorpce zvýší na 2%. Člověk by měl přijmout asi 50 až 200 mg chrómu denně.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 2918
Datum: 3. 7. 2010