V poslední době se stále více hovoří o lepku. Je třeba si na něj dávat pozor?
Vyloučení lepku ze stravy způsobuje rychlé zlepšení zdraví u většiny lidí s celiakií a dermatitis herpetiformis i u některých pacientů se schizofrenií.
Na seznamu potravin, kterým by se lidé citliví na lepek měli vyhnout, se často nachází i oves. Když byl však oves podáván pacientům s celiakií, k alergické reakci nedocházelo.
Půlkilový bochník chleba obsahuje asi 40 gramů lepku. Takové množství lepku, je-li zkonzumováno v průběhu jednoho jediného dne, dokáže vyvolat potíže dokonce i u „zdravých" lidí.
Lepek způsobuje změny ve výstelce střev, které brzdí vstřebávání živin. Z tohoto důvodu by bylo vhodné určitým způsobem omezit konzumaci pšenice, ječmene a žita prakticky u každého člověka. Lidé, kteří mají alergické či jakékoliv střevní problémy, by se měli vždy ptát, jestli jejich možnou příčinou není pšenice, ječmen nebo žito.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.