Vynechání lepku pomáhá – i pacientům s Crohnovou chorobou
Zřejmě vzhledem k velké spotřebě pšeničného chleba patří pšenice mezi obilovinami k nejčastějším alergenům. Nejméně alergenní obilovinou je asi žito, je ale třeba dát pozor, protože běžně vyráběný „žitný" chléb obsahuje více pšeničné mouky než mouky žitné... Hlavním viníkem je bílkovina, která se nachází zejména v pšenici a které se říká lepek.
Rubrika: Alergie
| Typ článku: Rady lékaře
Častými příznaky alergie na pšenici (lepek) jsou dýchací potíže, problémy s močovým měchýřem, hojné jsou kožní, nosní, nervové a trávicí příznaky. Alergie na lepek může vést ke ztrátě vápníku, jejímž výsledkem jsou osteoporóza a zlomeniny kostí. U pacientů s Crohnovou chorobou může dojít k prudkému zlepšení stavu při vynechání lepku ze stravy.
Alergie na kravské mléko může později v životě způsobit nesnášenlivost lepku, což může vést k onemocnění celiakií. Výsledkem jsou průjem, ztráta váhy a nedostatek celé řady živin. Pokud není celiakie včas rozpoznána, může vést až k ohrožení života.
Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.
Počet přečtení: 7307
Datum: 20. 3. 2011