Váhu určuje celkový jídelníček, nejenom příjem tuku
Dr. Paula Quatromoni z Boston University School of Public Health zkoumala spolu s kolegy v dlouhodobé studii na 737 ženách, které na počátku studie netrpěly nadváhou, jakým způsobem přispívají stravovací návyky ke vzniku nadváhy.
Na konci dvanácti let sledování se ukázalo, že ženy, které se živily v první řadě potravinami bohatými na kalorie, ale chudými na živiny (potraviny rychlého občerstvení, sladkosti, rafinované potraviny atp.), tedy přijímaly v hojnosti tzv. „prázdné kalorie“, měly o 40 % vyšší riziko nadváhy oproti ženám, které jedly zdravou stravu, sestávající z hojnosti ovoce a zeleniny, nízkotučného mléka a dalších potravin s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny.
U žen, které často držely diety, se projevily (podle očekávání) váhové výkyvy; současně ale i sklon k výslednému nabývání na váze. V USA trpí téměř čtvrtina dospělých lidí obezitou a více než polovina nadváhou.
Journal of the American Dietetic Association 2002;102:1240-1246