Vegetables tofu
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zelí nakrájené na větší kostky a rychle je opražíme do sklovita. Zeleninu nakrájíme na tenčí plátky a přidáme do základu, ochutíme, osolíme a dusíme asi 5–10 minut. Potom zalijeme vodou a převaříme. Po chvilce přidáme hrášek a květák a dusíme asi 5 minut. Za stálého míchání pomalu přisypáváme mouku. Necháme projít varem.
Tofu nakrájíme na kostky, pokapeme shoyou a asi 10 minut zapékáme v troubě, pak přidáme do jídla. Dohromady vše povaříme asi 5 minut, dochutíme česnekem, přimícháme nasekanou petrželovou nať a pokapeme olivovým olejem. Podle potřeby můžeme směs dochutit. Podáváme s pečivem, dušenou rýží, pohankou, jáhlami nebo bramborami.
Zeleninové jídlo s přídavkem tofu je pestré různorodostí surovin i barev. Je omáčkovité konzistence, převažuje však zelenina a tofu.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.