Vegetariáni by si měli dát pozor na dobré zásobení vitamínem B12
V našich krajích se obvykle užívá v jídle velký podíl masa, a tak vypustíme-li je ze svého jídelníčku, je to pro naše tělo velká změna, která nemusí vždy proběhnout zcela hladce. Asi největším rizikem je možnost nedostatku vitamínu B12, jehož důsledky mohou být i zhoubné a nevratné.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Poradna výživy
Většina kvalitnějších živočišných potravin obsahuje kromě množství bílkovin a minerálních látek také dostatek vitamínu B12. Všeobecně se soudí, že tento vitamín je pro vegetariány nejhůře dosažitelný ze všech vitamínů, protože v rostlinných potravinách je vytvářen pouze některými mikroorganizmy.
U zdravého člověka je vytvářeno dostatečné množství vitamínu B12 určitými bakteriemi ve střevě. Stále však není jisté, do jaké míry může tělo takto vytvořený vitamín B12 zužitkovat, zda může být dostatečně vstřebán. Protože střevo a trávicí trakt je u dnešního člověka obvykle nejslabším článkem organizmu, doporučuje se vegetariánům nutný příjem tohoto vitamínu zabezpečit pro jistotu preventivně.
Tomáš Pekař
Počet přečtení: 3826
Datum: 10. 7. 2012