Víno méně škodlivé než pivo či destiláty
Muži, kteří konzumují alkohol, mají celkově vyšší riziko onemocnění rakovinou plic. Ti z nich, kteří pijí víno, mají však o trochu nižší riziko vzniku rakoviny než pijáci piva nebo destilátů.
Dr. Eva Prescottová se svými kolegy z Kodaňské fakultní nemocnice zkoumala data ze tří dánských studií, které proběhly mezi léty 1964 a 1992 a které zahrnovaly více než 28 000 dospělých lidí.
Pití piva zvyšovalo riziko rakoviny plic o 9-36%, pití destilátů znamenalo zvýšení rizika o 21-46%. Ti, kteří pili 1-13 sklenic vína týdně měli o 22% nižší riziko rakoviny plic v porovnání s konzumenty jiných druhů alkoholu. Ti muži, kteří pili více než 13 sklenic vína týdně měli o 56% nižší riziko než konzumenti jiných druhů alkoholu.
American Journal of Epidemiology 1999;149:463-470
Počet přečtení: 6229
Datum: 26. 10. 2003