Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vitamín B1 (tiamin) není potřebný pouze proti beri-beri

Jedním z hlavních důvodů toho, proč je dnes B1 avitaminóza tak běžná, je, že při procesu mletí pšenice jsou z mouky odstraněny klíčky. V současné době je většina pekárenských výrobků „obohacena", což znamená, že je do nich přidáván tiamin a další vitamíny řady B.
|
Typ článku: Rady lékaře

Řada výzkumníků však ukázala, že jakmile je jednou z potraviny odstraněna její přirozená součást, není možné ji chemicky nahradit v přesně stejných poměrech a kombinacích, aby byl výsledný výživový účinek stejný jako u přirozené stravy. Navíc se ukázalo, že uměle vyrobené vitamíny nedokáží - v porovnání s přirozenými zdroji - účinně léčit avitaminózy.

Vitamín B1 je znám svými účinky proti nemoci beri-beri, proti stresu i proti stárnutí. Je nezbytný pro účinný metabolismus bílkovin, pomáhá tělu využívat uhlohydráty (interakcí s enzymy), napomáhá růstu, chrání srdeční sval, stimuluje mozkovou aktivitu, přispívá k normálnímu krevnímu obrazu. V několika výzkumech se zjistilo, že zásobení vitamínem B1 zlepšuje inteligenci a schopnost se učit. Onemocnění beri-beri se v minulosti často vyskytovalo na Východě, tam, kde se obyvatelé živili hlavně rafinovanou rýží. Případný nadbytek se z těla každý den vylučuje močí. Konzumace cukru tělo o vitamín B1 okrádá.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 4186
Datum: 22. 11. 2011