Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vodní meloun

Vodní meloun je velmi občerstvující druh ovoce. Zakousnout se do jeho sladké dužiny v horkém létě je opravdový požitek. Díky této vlastnosti se k zahnání žízně používá od nepaměti. Již Izraelci během putování pouští toužili po dýních a melounech, které jedli v zemi pyramid.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Vodní meloun má podobné složení jako ostatní druhy melounů, i když obsahuje méně vitaminu C, kyseliny listové, železa a draslíku a o trochu více betakarotenu (provitaminu A), vitaminu B1 a vitaminu B6. Všechny druhy melounů mají podobné vlastnosti – hydratační, remineralizační, alkalizující, diuretické a laxativní –, ale vodní meloun je mnohem více diuretický.

Doporučuje se při problémech s ledvinami a močovými cestami (selhání ledvin, litiáza, infekce) a jako hlavní surovina očistné kúry na odstranění toxinů z krve. Při této kúře se jí čerstvý meloun a pije jeho šťáva, kterou žaludek snáze přijímá.

Vodní meloun má nízký obsah cukru. Dá se použít i při snižování nadváhy, protože dodává jen 32 kcal/100 g a dobře zahání hlad.

Nejběžnějši se konzumuje čerstvý. Protože ale obsahuje velké množství vody, nedoporučuje se jíst bezprostředně po jídle. Šťáva z vodního melounu se doporučuje lidem, kteří mají slabý žaludek, protože neobsahuje vlákninu, která je hůře stravitelná.

Vodní meloun je na uhašení žízně vhodnější než limonády, protože obsahuje malé množství cukru a hodně minerálů. Také se nedávno zjistilo, že obsahuje lykopen (karotenoid, jejž obsahují i rajčata), díky kterému je jeho dužina červená a má antioxidační a protirakovinné vlastnosti.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 22120
Datum: 21. 1. 2009