Voňavé hvězdičky proti chřipce
Badyán je sušené plodenství badyáníku pravého, který je domovem v Číně. Však se mu také někde říká „čínský anýz“. Jako koření i lék byl znám už před třemi tisíci lety. Badyán opravdu svou vůní trochu připomíná anýz. Chuť je příjemná, jemně nasládlá. Vždyť se také používá k aromatizování některých bonbonů. Také mnohé likéry voní i po badyánu.
Ve Vietnamu je hlavním kořením vietnamské nudlové polévky pho. V tradiční české kuchyni se užívá do perníku, speciálních sušenek, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů a grogu.
A jak si badyánem vylepšíme zdraví? Můžeme ho žvýkat pro osvěžení dechu. Vyplatí se přidat jej dětem do tzv. průduškového čaje. Badyán mimo jiné čaj krásně ovoní a dítě, které do té doby čajíčky odmítalo, začne si samo říkat o „pendrekový čaj“.
Pamatujete si na aféry s všelijakými těmi ptačími a prasečími a kdovíjakými chřipkami? Jak se uměle vyvolával zájem o jisté léky proti nim? Součástí jednoho z nich byl výtažek právě z badyánu! Ten si totiž v poslední době získal velkou popularitu díky tomu, že se stal přírodní surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu (dnes už se vyrábí synteticky). Takže až vás zase budou strašit chřipkami a budete muset vyrazit tam, kde je hodně lidí, cucejte si kousek badyánu – když nic jiného, tak to neuškodí a váš dech bude vonný.
Noste si s sebou jednu hvězdičku, a jak ucítíte, že na vás „něco leze“, ulomte jedno „křídlo“ a dejte si je pod jazyk. Určitě je to příjemnější a lacinější než většina umělých preparátů, nad kterými tak jásají protagonisté televizních reklam. Ověření účinku už nechám na vás.
Zkuste si přidat špetku mletého badyánu do povidel, která se dávají na koláče i do buchet. Bude to příjemné zpestření.
Čínská „vejce pěti vůní“ také vyžadují badyán. Vajíčka (párkrát za rok si je můžeme dovolit) uvaříme natvrdo. Po ochladnutí je opatrně poválíme a naklepeme, abychom jemně rozrušili skořápku. Pak je vložíme do láku připraveného z několika lžic čaje, z několika lžic sójové omáčky, z vody a z koření: badyán, kmín, pepř, skořice, zázvor. Vaříme asi půl hodiny. Pak je necháme v láku vychladnout. Oloupeme a kocháme se mramorovými a voňavými vajíčky. Podáváme je pokapaná kvalitním olejem, ozdobená salátem.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.