Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživa a rakovina

Rakovina vzniká zřejmě z jediné buňky, jejíž genetický kód byl poškozen. Když se tato buňka dělí, jsou defektní i buňky, které z ní nově vzniknou. Takto může nakonec vzniknout nádor.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Články

V protikladu k rozšířené představě je mezi prvním poškozením buňky a skutečným vznikem nádoru značný časový odstup - ve většině případů několik let nebo dokonce desetiletí. Co však způsobí prvotní poškození buňky?

Karcinogeny - chemikálie obsažené ve vodě nebo v potravě, v tabákovém kouři a znečištěném vzduchu, určité viry, ultrafialové a rentgenové záření, stres, to jsou jen některé z příčin, se kterými se setkáváme. Každý karcinogen může napadnout normální buňku a poškodit její genetický kód uložený v deoxyribonukleové kyselině (DNA) v buněčném jádře.

Stop karcinogenům
Ideální by bylo, kdyby karcinogeny vůbec nemohly vniknout do těla. Je známo, že před rakovinou plic se člověk může nejlépe chránit tím, že zanechá kouření, neboť tím se zabrání poškození plic karcinogeny obsaženými v tabákovém kouři. Podobně může člověk snížit příjem karcinogenů potravou tak, že se vyhýbá některým rizikovým způsobům její přípravy. Když se maso tepelně zpracovává nad ohněm a tuk kape na uhlí nebo hořák, tvoří se karcinogeny, které se stoupajícím kouřem přenášejí zpátky na maso. V oblastech, kde lidé jedí mnoho uzených nebo solí konzervovaných potravin, je více případů rakoviny žaludku. Je tedy dobré položit při grilování maso na hliníkovou fólii nebo na pánev.

Další možností, jak se karcinogenům vyhnout, je zabránit jejich vzniku přímo v lidském organismu. Tímto způsobem například chrání vitamín C tělo před útoky velmi silných karcinogenů, nitrosaminů. Nitrosaminy se tvoří v žaludku z dusičnanů a dusitanů, které jsou obsaženy v mnohých potravinách, ve vodě a dokonce i ve slinách. Vitamín C může vzniku nitrosaminů takřka úplně zabránit.

Aby mohl vitamín C působit, musí být k dispozici v dostatečném množství. Toto můžeme v každodenním životě jednoduše uplatnit: dopřejte si při každém jídle trochu vitamínu C. Tato důležitá látka není sice obsažená v masitých, mléčných a obilných pokrmech, ale v ovoci a zelenině se nalézá v dostatečném množství. Vitamin C obsahuje většina druhů ovoce a zeleniny v syrovém i ve zpracovaném stavu - to však za předpokladu, že nejsou rozřezány na drobné kousky a vystaveny teplu a vzduchu, protože tím se vitamín C ničí (např. hranolky). Jedno kiwi ke snídani, kolečko rajčete na chleba ke svačině, pečený brambor nebo třeba kousek jahodové dortu - to jsou jen některé z možností, jak zajistit dostatek vitamínu C. Možná nás vitamín C chrání i před jinými karcinogeny, ale o dusičnanech a dusitanech, kterým jsme vystaveni každý den, to víme naprosto bezpečně.

Přesto nemůžeme zabránit, aby se některé karcinogeny dostaly do trávicího traktu. I zde však mohou určité potraviny pomoci. Ukazuje se, že celozrnné produkty obsahují určité látky, které ničí některé karcinogeny, a mnohé nasvědčuje tomu, že výživa bohatá na vlákninu snižuje koncentraci karcinogenů ve střevech, takže mají menší šanci své působení plně rozvinout! Vláknina poskytuje dokonce velmi dobrou ochranu před rakovinou prsu. Ženy - vegetariánky mají mnohem nižší výskyt rakoviny prsu, za což zřejmě vděčí potravě s vysokým obsahem vlákniny. Existuje souvislost mezi rakovinou prsu a vysokou hladinou estrogenů v krvi. Estrogeny (ženské pohlavní hormony) se dostávají z jater žlučí do zažívacího traktu, kde se vážou na vlákninu a jsou pak vyloučeny z těla, čímž se brání jejich zpětnému vstřebání do krve a následnému zvýšení jejich hladiny.

Detoxikační centrum
Přesto se podaří některým karcinogenům dostat se do krevního oběhu; tělo má však k dispozici ještě další obranný systém: detoxikační centrum (centrum k odbourávání škodlivých látek a jedů) v játrech a jiných tkáních. I v tom hraje výživa svoji roli a dokonce si myslím, že právě zde je souvislost mezi výživou a rakovinou nejmarkantnější. Existují totiž důkazy pro to, že u lidí, kteří jedí často zelí, květák, brokolici, růžičkovou kapustu a jinou zeleninu z rodu křížatých, je menší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou. Určité látky v těchto potravinách zvyšují aktivitu enzymů důležitých pro proces detoxikace. Tyto enzymy zřejmě přeměňují karcinogeny na neškodné látky, které jsou z těla posléze vyloučeny. Ale jako v každém čistícím procesu, i při tomto se ne všechny karcinogeny "očistí". Několik málo jich vytrvá na své "zlé" cestě a opustí detoxikační centrum se zesílenými karcinogenními vlastnostmi. Mluvíme zde o aktivovaných karcinogenech.

Napadení zdravé buňky
Tyto aktivované karcinogeny dělají "špinavou" práci. Napadají genetický materiál (DNA) zdravé buňky a mohou zapříčinit jeho změnu - mutaci. Všechny další buňky, které pak vzejdou z dělení takto poškozené buňky, budou defektní. Přestože byla poškozena DNA, není ještě všechno ztraceno. Další důležitá látka, vitamín A, zde může hrát významnou obrannou roli. Pokusy s vitamínem A prováděné na zvířatech přinesly úžasné výsledky a zdá se, že tato látka poskytuje - dokonce i přes vdechování cigaretového kouře - určitou ochranu před rakovinou plic. Protože je již dlouho známo, že vitamín A je důležitý pro tvorbu epitelových buněk, nepřekvapuje příliš, že může tělu pomoci v obraně před karcinomy (nádory z epitelových buněk) a možná i sarkomy. (Většina případů úmrtí v důsledku rakoviny je zapříčiněna karcinomy.)

Jak již bylo zmíněno, provádí se řada pokusů na lidských dobrovolnících (např. výzkum prováděný na třiceti tisících lékařích, kteří přijímají beta-karoten). Výsledky ještě nejsou k dispozici, ale zdá se, že beta-karoten má v prevenci rakoviny ještě výraznější účinky než vitamín A. Zatímco vitamín A je obsažen v živočišných produktech, jako jsou vnitřnosti, mléko, sýr či vaječný žloutek, beta-karoten je obsažen v tmavězelených a žlutých druzích ovoce a zeleniny, jako jsou broskve, meruňky, kiwi, mrkev, tykev, brokolice, sladké brambory, špenát atd. Jistě tedy není těžké sníst každý den trochu beta-karotenu.

Protože předávkování vitamínem A může způsobit otravu, nedoporučuje se překročit doporučenou denní dávku - pouze pod dohledem lékaře. Nadměrná konzumace potravin obsahujících beta-karoten může způsobit sice neškodné, ale nepěkné zabarvení kůže a sklér (oční bělimy). To se však stává až při několikanásobně vyšším příjmu, než je doporučená denní dávka.

Rozmnožování poškozených buněk
Toto stadium je důležité, protože žijeme ve světě, ve kterém je pravděpodobně nemožné vyhnout se fázi napadení, ale určitým způsobem lze zabránit dalšímu rozšíření již vzniklých škod. Naneštěstí existuje v našem způsobu života mnohé, co napomáhá rozmnožování poškozených (napadených) buněk. Takovým podpůrným faktorem ve výživě je alkohol, vysoký příjem tuků a částečně i vysoký příjem bílkovin. Sám karcinogen tedy za normálních okolností není podpůrným faktorem, ale zvýhodňuje rozmnožování poškozených buněk proti rozmnožování buněk zdravých; tak vznikají nově poškozené buňky, které jsou vystaveny působení karcinogenů a mohou být dále poškozovány.

Vznikající nádor
Buňky, jejichž genetický materiál (DNA) byl poškozen na dvou rozhodujících místech, se budou divoce rozmnožovat i bez pomoci takových zvýhodňujících faktorů.

Ani v tomto pokročilém stadiu však není ještě všechno ztraceno. Pravděpodobně je to dokonce tak, že rakovinné buňky vznikají i v těle zdravých lidí, ale normálně fungující imunitní systém je schopen tyto buňky rychle zničit, protože část imunitního systému, tzv. T-buňky, jsou zvlášť uzpůsobené k odstraňování rakovinných buněk. Je mnoho věcí, které podporují imunitní systém v jeho funkci, a správná výživa patří k nejdůležitějším z nich. Naproti tomu nadváha snižuje počet T-buněk. Snížením hmotnosti lze počet T-buněk opět zvýšit na normální stav.

Je známo, že imunitní systém je poslední obranou baštou těla proti rakovině. Když se rakovinným buňkám podaří uniknout imunitnímu systému, začnou se tvořit zhoubné nádory. Tyto nádory dokonce "vysílají" do krevního oběhu buňky, které mohou tvořit nové nádory na jiných místech.

Následující doporučení American Cancer Society (Americké společnosti pro výzkum rakoviny), z nichž většina se týká výživy, vám mohou pomoci v boji proti rakovině.

Jezte více zelí a jemu příbuzné zeleniny. Výzkumy ukazují, že tento druh zeleniny (z rodu křížatých) chrání před rakovinou střev a konečníku, ale také žaludku a dýchacích cest. Patří sem brokolice, květák, růžičková kapusta, všechny druhy hlávkového zelí a kadeřavá kapusta.

Jezte více vlákniny. Výživa bohatá na vlákninu vás může ochránit před rakovinou střeva. Tyto látky jsou obsaženy v celozrnných produktech, luštěninách, ovoci a zelenině.

Nezapomínejte na zvýšený příjem vitamínu A. Chrání před rakovinou jícnu, hrtanu a plic. Čerstvé potraviny s obsahem beta-karotenu (karotka, broskve, meruňky, tykev, špenát a brokolice) jsou jeho nejlepšími zdroji. (To se méně týká umělých vitamínových preparátů.)

Totéž platí pro vitamín C. Tento vitamín chrání před rakovinou jícnu a žaludku. Vyskytuje se bohatě v čerstvém ovoci a zelenině (např. grapefruity, kiwi, pomeranče, jahody, červená a zelená paprika, brokolice, rajčata).

Sledujte pozorně svoji hmotnost. Existuje souvislost mezi nadváhou a rakovinou dělohy, žlučníku, prsu a střeva. Sportem a nižším příjmem kalorií můžete zvýšit pravděpodobnost, že se těmto nemocem vyhnete. Chůze je pro většinu lidí ideálním pohybem, kterým se můžete připravit i na jiné druhy sportu. Ale dříve, než se rozhodnete pro namáhavý druh sportu nebo speciální dietu, poraďte se se svým lékařem.

Vaše strava by měla obsahovat méně tuku. Strava s nadměrným množstvím tuku zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu, střeva a prostaty a způsobuje i přibývání na váze, zvláště, když máme nedostatek pohybu. Snižte svůj celkový příjem tuku tím, že se budete vyhýbat potravinám, které jej v nadbytku obsahují, tedy zejména potravinám živočišného původu - masu, mléku a mléčným výrobkům, vejcím atd. - ale i nemírné konzumaci rostlinných tuků a olejů.

Vyhýbejte se potravinám, které jsou konzervovány solí, uzením, a naložením do solného láku. V zemích, kde se tyto potraviny konzumují ve velkém množství, je nadměrně rozšířena rakovina jícnu a žaludku. Vyhýbejte se špeku, nasolené šunce, nasolenému salámu a nasoleným rybám.

Zanechte kouření. Kouření je největším rizikovým faktorem rakoviny - je hlavní příčinou rakoviny plic a třiceti procent rakovinných onemocnění vůbec. Kouříte-li doma, zvyšujete tím ohrožení svých dětí nemocemi dýchacích cest a alergiemi. Těhotné ženy, které kouří, poškozují své dítě.

Žvýkací tabák zvyšuje riziko rakoviny ústní dutiny a hltan

Buďte opatrní na alkohol. Konzumujete-li mnoho alkoholu, zvyšujete tím riziko rakoviny jater. Kouření a alkohol zvyšují nebezpečí rakoviny ústní dutiny, hrtanu, hltanu a jícnu. Jestliže pijete alkohol, pijte ho jen v malém množství.
Neopalujte se nadměrně dlouhou dobu. Velké dávky slunečního záření způsobují rakovinu kůže jiné kožní nemoci. Používejte ochranný krém a noste dlouhé rukávy a klobouk, zvláště v době kolem poledne (mezi 11. - 15. hodinou). Nepoužívejte UV-lampy, solária nebo prostředky "na zhnědnutí". Když si všimnete jakýchkoli změn na vašich "mateřských znamínkách" nebo nějakého nehojícího se poraněného místa, jděte k lékaři.

Dodatek
Líčila jsem proces vzniku rakoviny a vliv karcinogenů na tento proces velmi zjednodušeně. Podstoupila jsem tím riziko, že nebudu správně pochopena. Existují zřetelné důkazy, že v boji těla s rakovinou hraje výživa velmi důležitou, často dokonce rozhodující roli - daleko větší, než se kdy myslelo. Současně ovšem platí, že vznik rakoviny je komplexní, mnohostranný proces a výživa je jen jedním z mnoha faktorů, které ho ovlivňují.

Z knihy "Být fit a zdráv", jejíž autorkou je lékařka a odbornice na dietetiku, dr. Julia Swarnerová, která přednáší na univerzitě Loma Linda v Kalifornii a prakticky působí na tamní univerzitní klinice. Knihu vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 7396
Datum: 8. 6. 2005