Výživové návyky souvisejí s výskytem depresí
Vztah mezi stravou a depresemi zkoumalo již mnoho studií. Většina z nich se nicméně zabývala jednotlivými živinami, nikoliv jídelníčkem jako takovým.
Rubrika: Stres a psychika
| Typ článku: Studie
V nedávné anglické studii na 3 485 mužích a ženách porovnávali vědci výskyt depresí u těch, kteří se živili převážně rafinovanými potravinami - v porovnání s těmi, již jedli spíše celozrnnou stravu.
Ukázalo se, že ti, kteří jedli hodně rafinovaných potravin, měli o 58 % vyšší výskyt depresí v porovnání s těmi, jejichž příjem těchto potravin byl nejnižší. Mezi rafinované potraviny se počítaly sladké moučníky, smažená jídla, konzervy, výrobky z bílé mouky a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku.
Pečlivá analýza ukázala, že to nebylo tak, že by deprese implikovala změnu jídelníčku, ale spíše naopak - změny jídelníčku měly za následek zvýšený či snížený výskyt deprese.
The British Journal of Psychiatry 195: 408-413
Počet přečtení: 4093
Datum: 13. 1. 2013