Vždycky jsem si myslel, že hlavním viníkem při vzniku cukrovky je cukr. Je to tak?
Dr. James Anderson, profesor medicíny a klinické výživy na Lékařské univerzitě v Kentucky a známá autorita na problematiku cukrovky, provedl zajímavý pokus, při kterém studoval vliv stravy na koncentraci glukózy v krvi.
Rubrika: Cukrovka
| Typ článku: Poradna výživy
Podobně jako jiní vědci před ním, také dr. Anderson dokázal vyvolat u mladých, štíhlých mužů mírnou cukrovku pouze tím, že jim dva týdny dával stravu, která z 65 procent sestávala z tuku.
S toutéž skupinou provedl ještě jiný pokus. Podával jim stravu, která se pouze z 10 procent skládala z tuku, ale tito muži přitom museli denně zkonzumovat půl kila cukru. A výsledek? Ani po 11 týdnech trvání pokusu se nepodařilo vyvolat cukrovku u žádného z dobrovolníků.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 3680
Datum: 12. 7. 2009