Záleží na tom, jakým způsobem člověk zhubne?
Převládá domněnka, že při hubnutí ztrácíme tuk. Skutečnost však může být jiná – možná ztrácíme spíš vodu a svalovou tkáň. Před několika lety byl velice populární jistý druh léků na hubnutí. Ve skutečnosti se však jednalo o diuretika (močopudné léky). Protože lidský organismus je ze 70 procent tvořen z vody, je relativně snadné jeho odvodněním odstranit také několik přebytečných kilogramů. Čísla na váze vypadala sice dobře, ale jen několik dnů. Organismus postupně ztracenou vodu nahradil a tím úbytek na váze znovu vyrovnal.
Konzumací nadměrného množství bílkovin lze dosáhnout podobného efektu. Přebytek bílkovin nutí játra vylučovat do krve hodně dusíkatých látek, které zvyšují vylučování vody ledvinami. K odstranění zplodin metabolismu bílkovin potřebuje lidský organismus podstatně více vody než v případě sacharidů a tuků.
Některé rychlé redukční diety využívají právě tohoto efektu. Vysoký příjem bílkovin tak dokáže v krátké době způsobit dramatickou redukci váhy. Tento způsob hubnutí je ovšem nebezpečný. Většina takových diet se proto provádí pod dohledem lékaře, a ne déle než dva týdny. Po jejich ukončení je váha většinou příjemně nízká, ale s tím, jak si organismus ztracenou vodu postupně doplňuje, váhový úbytek mizí.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.