Zapékané tofu medailónky se žampiony
Marinádu připravíme smícháním všech uvedených komponentů. Velkou kostku bílého tofu (kolem 300 g) překrojíme napůl. Potom plátky podélně nakrájíme (4 ks z jedné poloviny, celkem 8 ks). Plátky tofu vložíme na 10 minut do marinády. Mezitím si připravíme směs ze žampionů: Na olej vložíme nakrájenou cibulku, po chvilce dušení přidáme žampiony, papriku, zalijeme a ochutíme. Po zavaření zahustíme instantní moukou tak, aby tato směs netekla a dala se pokládat na plátky tofu.
Na jemně vymaštěný plech uložíme marinované plátky tofu a lžící na ně ukládáme směs připravenou ze žampionů. Směs nakonec pokapeme sójovou smetanou (nejlépe přímo z tence nastřiženého růžku obalu), případně jemně posypeme (přes husté sítko) mletou paprikou. Malinko podlijeme marinádou a asi 10 minut v troubě zapékáme, tak aby tofu bylo přiměřeně zapečené (nesmí být vysušené).
Podáváme s bramborovou kaší (můžeme přelít šťávou nebo omáčkou) a zeleninovým salátem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.