Živočišné bílkoviny, tuk a cholesterol poškozují ledviny
Vědci z Harvardovy univerzity 10 let sledovali tisíce zdravých žen, jejich jídelníčky a ledvinové funkce – a přítomnost bílkovin v jejich moči.
Rubrika: Nemoci vylučovací soustavy
| Typ článku: Studie
Zdravé ledviny se snaží bílkoviny a další nezbytné živiny v těle udržet a naopak zbavit náš krevní oběh prostřednictvím moči jedů či nepotřebných odpadů. Pouštějí-li ledviny do moči bílkoviny, je to známkou jejich počínajícího selhávání.
Autoři výzkumu odhalili tři součásti stravy, které souvisejí s příznaky poklesu funkčnosti ledvin: živočišnou bílkovinu, živočišný tuk a cholesterol. Každá z nich je obsažena v tom samém: v živočišných produktech. Mezi příjmem bílkovin či tuků rostlinného typu a poklesem funkčnosti ledvin vědci žádnou souvislost neobjevili.
Počet přečtení: 1999
Datum: 14. 2. 2019