Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ztráty a nedostatek vitamínu B1 jsou dnes běžné

Když jsou potraviny tepelně upravovány, dochází ke ztrátám vitamínu B1 - více však při vaření ve vodě než při jejich zahřívání bez přítomnosti vody. Toastování chleba za vysoké teploty ničí určité množství vitamínu B1. Když vaříte zeleninu ve vodě, měli byste vývar použít na polévku atp. Obsahuje totiž cenná množství vitamínu B1 i dalších vitamínů.
|
Typ článku: Rady lékaře

Dr. Weiss z Harvard Medical School prokázal, že infarkt myokardu určitým způsobem souvisí s nedostatkem vitamínu B1 - dokázal totiž i značně zvětšené srdce zmenšit během 48 hodin velkými dávkami vitamínu B1. Dr. Brauer uvádí, že injekce vitamínu B1 přinášejí úlevu při ischias. Podle japonské studie přináší současná konzumace česneku s vitamínem B1 stejné účinky jako injekce.

Nedostatek vitamínu B1 způsobuje ztrátu chuti k jídlu, duševní deprese, ztrátu na váze, nervové vyčerpání, píchání a mravenčení v chodidlech a v rukou a změny DNA, které se uvádějí v souvislosti s rakovinou. K závažnému nedostatku může dojít v důsledku nadměrné konzumace rafinovaných potravin a bílého cukru.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 3598
Datum: 6. 12. 2011