Anýz, do kořalky i do mléka
Když nás trápí kašel, pomůže opět anýz. A když nemůžete spát? Svařte si mléko s anýzem – na sklenici mléka použijte asi lžičku rozdrcených anýzových semen. Přeceďte a přidejte lžičku medu.
Kojící maminky mohou anýzovým «čajem» povzbudit tvorbu mléka.
Anýz zlepšuje trávení. A abychom nezůstali jen u formy «čaje», můžeme vymyslet i něco chutnějšího. Přímo «chutney» – což se ovšem čte «čatný». Předpisy najdete dnes už v leckteré kuchařce – základem bývají rozvařená rajčata, jablíčka a rozinky. Prolisovaná směs se různě koření – například právě anýzem. «Čatný» pak přidáváme k jídlu – třeba k minutkám.
Anýzové silice dobře pronikají do všech tkání, snad i proto je anýz součástí protiparazitálních kúr.
Anýz se přidává i do některých kořenících směsí pro přípravu chleba.
Anýz se pro svou omamnou vůni přidával do tzv. vykuřovacích směsí, protože usnadňoval soustředění potřebné k meditování. Také prý napomáhá dobrému spaní. Proto se přidává do polštářků.
Čerstvé listy se v minulosti pohazovaly po místnosti, aby zahnaly všechno zlé – od hmyzu po duchy. Při nečisté pleti můžeme přilít anýzový odvar do očistné koupele – anýz dokáže dobře dezinfikovat.
Anýz je blízce příbuzný našeho staročeského koření a bylinky bedrníku.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.