Arašídové (ořechové, mandlové) máslo
Je vhodnou náhradou živočišných nebo rostlinných másel a různých pomazánek na chléb. Můžeme je připravit jako slanou nebo sladkou alternativu. Je možné uchovávat je i delší dobu. Samotné arašídové máslo je sušší, proto je můžeme před podáváním zředit vodou nebo sójovým mlékem a ochutit medem. Mnozí ho však konzumují bez další úpravy.
Rubrika: Pomazánky, krémy, másla, sýry
| Typ článku: Recepty
arašídy (ořechy, mandle) 1,5 š (1 š = 2 dl), sůl špetka, med 2 pl
Arašídy (nebo ořechy) po krátkém zahřátí na sucho na plechu v troubě (až zavoní) vložíme do mixéru a mixujeme. Sušší směs se postupem času začne od spodu uvolňovat a získávat pastovitou konzistenci. Během mixování můžeme ze stěn nádobky stírat přilepenou hmotu směrem k nožům. Mixujeme na hladko, potom přidáme med a pokračujeme ještě chvíli v mixování. Hotové máslo uložíme v lednici a v případě potřeby ho natíráme na chléb, případně z něho můžeme vyrábět chutné krémy (viz následující recept).
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.
Počet přečtení: 6788
Datum: 29. 8. 2009