Máslo nebo margarín?
Mám na vás malou otázku. Velmi stručně - roky jídávám jen čerstvé máslo, ale v jedné relaci v televizi jsem se dozvěděla, že je to pro tělo „jed". Že je třeba užívat margarín. Mám z toho chaos v hlavě, poraďte mi, prosím, co bych si měla natírat na chleba. Máslo, nebo margarín?
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Ideální je, když si na chléb nedáváte ani máslo ani margarín, ale nějakou luštěninovou anebo zeleninovou pomazánku. Jak máslo, tak margarín vás totiž nutí dát si na chleba ještě něco dalšího, což bývá nejčastěji džem (hodně cukru), sýr (hodně tuku) anebo šunka (dusitany).
Co se týká rozdílu zdravotní rizikovosti másla a margarínu, my za lepší řešení považujeme nízkotučný margarín, protože se jedná o rostlinný tuk a v dnešních měkkých margarínech se tzv. trans-mastné kyseliny (hlavní argument proti margarínu) nacházejí již jen ve stopových množstvích.
Na otázky odpovídá dr. Igor Bukovský z Ambulance klinické výživy (AKV), Bratislava
Počet přečtení: 6445
Datum: 9. 1. 2014