I na másle přece musí být něco dobrého! Cožpak neobsahuje vitamín A, který je důležitý pro naše zdraví?
To si ovšem běžný člověk, který kupuje máslo, vůbec neuvědomí, a mylně se domnívá, že máslo má určitou zvláštní cenu, neboť mu dodává tyto životně důležité látky. Na obalu u másla, ale i u jiných zdraví poškozujících potravin také může být napsáno, jak velké procento denní potřeby určitého vitaminu, minerální látky, nepostradatelné aminokyseliny atd., je obsaženo v určité porci této potraviny. A člověk si říká, máslo musím jíst, abych měl dostatek vitaminu A. Dokonce by si mylně mohl začít kalkulovat, že by měl másla jíst dvakrát tolik, jen aby měl v těle doporučenou dávku vitaminu A.
Chceme-li být zdraví, nestarejme se o to, abychom měli ve stravě doporučené dávky všech živin. Starejme se místo toho pouze o důležité složky stravy. A starejme se o to, abychom tyto důležité složky stravy měli v optimálním množství.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu