Jáhlovo-kokosové máslo
voda 3 š (1 š = 1,4 dl), sójové mléko 2 š, sůl 1/2 čl, jáhlová mouka 6–7 vrch. pl, kokos strouhaný 2 1/4 š (100 g), citrónová šťáva podle chuti
Vodu se sójovým mlékem zavaříme, přidáme sůl a postupně (za neustálého zašlehávání) přidáváme jáhlovou mouku. Vaříme asi 8 minut na hustou kaši. Po odstavení necháme pod pokličkou dojít asi 10 minut. Potom přidáme kokos a vše umixujeme na hladký krém. Nakonec dochutíme podle vlastního uvážení citrónovou šťávou. Krém nalijeme do kelímků, přikryjeme a necháme zchladnout. Uskladňujeme v lednici. Po zchladnutí natíráme na chléb nebo použijeme jako základ pomazánek.
Medová pomazánka – jáhlové máslo vymícháme s medem a natíráme na chléb.
Drožďová pomazánka s česnekem – jáhlové máslo ochutíme utřeným česnekem, francouzským sušeným droždím, sójovou omáčkou apod.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.