Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jáhlovo-kokosové máslo

Jáhlové máslo je zdravou alternativou ztužených rostlinných másel s chutí i vůní kokosu. Je lehce roztíratelné a doba uskladnění v chladu je asi 3–4 dny. Je neutrální chuti, a může se proto použít na sladko v kombinaci s ovocem i na slano v kombinaci se zeleninou.

voda 3 š (1 š = 1,4 dl), sójové mléko 2 š, sůl 1/2 čl, jáhlová mouka 6–7 vrch. pl, kokos strouhaný 2 1/4 š (100 g), citrónová šťáva podle chuti

Vodu se sójovým mlékem zavaříme, přidáme sůl a postupně (za neustálého zašlehávání) přidáváme jáhlovou mouku. Vaříme asi 8 minut na hustou kaši. Po odstavení necháme pod pokličkou dojít asi 10 minut. Potom přidáme kokos a vše umixujeme na hladký krém. Nakonec dochutíme podle vlastního uvážení citrónovou šťávou. Krém nalijeme do kelímků, přikryjeme a necháme zchladnout. Uskladňujeme v lednici. Po zchladnutí natíráme na chléb nebo použijeme jako základ pomazánek.

Medová pomazánka – jáhlové máslo vymícháme s medem a natíráme na chléb.

Drožďová pomazánka s česnekem – jáhlové máslo ochutíme utřeným česnekem, francouzským sušeným droždím, sójovou omáčkou apod.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 5801
Datum: 24. 6. 2009