Astmatikům pomáhají jablka
Vědecký tým dr. Seifa O. Shaheena z King’s College v Londýně a u University of Southampton zkoumal u téměř 1 500 dospělých Britů stravovací návyky. Soustředili se zejména na spotřebu ovoce a zeleniny, komodit s vysokým obsahem flavonoidů, jako jsou jablka, cibule, čaj a červené hroznové víno, a na množství přijatých vitamínů a stopových prvků, které působí jako antioxidační enzymy – jako je selen, zinek a měď.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří snědli za týden minimálně dvě jablka, měli o 22-32 % nižší riziko astmatu než lidé, kteří jedli jablek méně.
Se zvyšujícím se příjmem selenu se riziko astmatu rovněž snižovalo. Účastníci studie s příjmem 54-90 mikrogramů selenu denně měli oproti těm, kteří konzumovali selenu méně, mezi 23 a 30 mikrogramy, pouze asi poloviční riziko tohoto onemocnění.
Selen se nachází zejména v potravinách, jako jsou obohacené obiloviny, těstoviny, para ořechy či vlašské ořechy.
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2001;164:1823-1828
Počet přečtení: 3368
Datum: 24. 9. 2006