Biotin hraje roli v metabolismu bílkovin a tuků
Nejlepším zdrojem biotinu jsou pivovarské kvasnice, dobrými zdroji jsou rýže natural a sójové boby. Za přítomnosti zdravé flory se biotin vytváří ve střevě.
Bylo zjištěno, že seboroidní dermatitida a Leinerova choroba, v obou případech kožní onemocnění, které dávají pokožce rudou barvou, jsou výsledkem nedostatku biotinu. V případě těchto nemocí se projevilo znatelné zlepšení stavu po podávání biotinu.
Biotin je velmi silný a žádná lidská buňka jej neobsahuje ve více než stopovém množství. Přesto se jedná o nepostradatelnou látku. Molekula biotinu uchopí molekulu bílkoviny, která je poté schopna za pomoci dalších molekul přispět k produkci tuků a dalších látek. Bílkovina, která toto činí, však nedokáže účinkovat bez biotinu. Bez biotinu je proto narušena tvorba tuku v těle.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".