Burgery z červené řepy
V kastrolu ohřejte ¼ šálku vody na střední teplotu, dejte do ní cibuli a vařte ji asi 5 minut doměkka. Pak přidejte česnek, řepu a žampiony, posypte paprikou, hořčicí, kmínem, koriandrem a kurkumou a směs vařte asi 4 minuty, aby zelenina trochu změkla a tekutina se vsákla.
Ve velké míse dobře rozmačkejte fazole. Přidejte uvařenou obilovinu, lněná semínka a miso pastu. Směs promíchejte, aby se vše dobře spojilo, pak přidejte ovesné vločky a ořechy. Míchejte tak dlouho, až bude hmota dobře držet dohromady, když jí kousek vezmete mezi prsty. Potom směs rozdělte na šest stejných dávek a z každé vytvarujte kouli. Potom je dlaněmi rozmáčkněte na placičky a ty naskládejte na tác. Nejméně na 30 minut je dejte do chladničky.
Troubu předehřejte na 190oC. Plech na pečení pokryjte silikonovou podložkou nebo pečicím papírem. Na to rozložte Burgery a dejte je péct na 30 minut. V polovině doby pečení je opatrně obraťte. Podávejte horké se svou oblíbenou oblohou. Můžete a nemusíte je podávat v žemli.
Poznámka: Buďte opatrní při krájení červené řepy – červená barva její šťávy na všem ulpívá.
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.