Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Burgery z červené řepy

½ šálku najemno nakrájené červené cibule, 2 stroužky česneku, rozmačkané, 1 šálek najemno nastrouhané syrové červené řepy, 1 šálek na malé kousky nakrájených žampionů, ½ čl uzeného paprikového prášku, ½ čl mleté hořčice, ½ čl mletého kmínu, ½ čl mletého koriandru, ¼ čl mleté kurkumy, 1 ½ šálku vařených černých fazolí, nebo propláchnutých a okapaných z konzervy, 1 šálek vařené hnědé, červené nebo černé rýže, nebo tefu (miličky habešské), nebo quinoy, dobře okapaných a osušených savým papírem, 1 pl mletých lněných semínek, 1 pl bílé miso pasty, ½ šálku ovesných vloček, pomletých na hrubou mouku, ½ šálku mletých vlašských ořechů, 6 celozrnných housek nebo žemlí
|
Typ článku: Recepty

V kastrolu ohřejte ¼ šálku vody na střední teplotu, dejte do ní cibuli a vařte ji asi 5 minut doměkka. Pak přidejte česnek, řepu a žampiony, posypte paprikou, hořčicí, kmínem, koriandrem a kurkumou a směs vařte asi 4 minuty, aby zelenina trochu změkla a tekutina se vsákla.

Ve velké míse dobře rozmačkejte fazole. Přidejte uvařenou obilovinu, lněná semínka a miso pastu. Směs promíchejte, aby se vše dobře spojilo, pak přidejte ovesné vločky a ořechy. Míchejte tak dlouho, až bude hmota dobře držet dohromady, když jí kousek vezmete mezi prsty. Potom směs rozdělte na šest stejných dávek a z každé vytvarujte kouli. Potom je dlaněmi rozmáčkněte na placičky a ty naskládejte na tác. Nejméně na 30 minut je dejte do chladničky.

Troubu předehřejte na 190oC. Plech na pečení pokryjte silikonovou podložkou nebo pečicím papírem. Na to rozložte Burgery a dejte je péct na 30 minut. V polovině doby pečení je opatrně obraťte. Podávejte horké se svou oblíbenou oblohou. Můžete a nemusíte je podávat v žemli.

Poznámka: Buďte opatrní při krájení červené řepy – červená barva její šťávy na všem ulpívá.

Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 534
Datum: 25. 11. 2022