Burgry z ovesných vloček
Do vroucí vody vložíme všechny suroviny až po ovesné vločky hrubé (včetně). Tuto směs vaříme na mírném plameni asi 10-15 minut (za občasného míchání). Po této době přidáme lněné semínko a jemné ovesné vločky a dovaříme na hustou hmotu (3-5 minut). Po odstavení zamícháme olej a majoránku, případně ochutíme utřeným česnekem a solí.
Na vymaštěný plech vytváříme pomocí dávkovače na zmrzlinu kopečky, které vypuklým koncem dávkovače (nebo polévkové lžíce) zploštíme tak, aby se uprostřed vytvořil malý důlek. Důlky přelijeme sójovou smetanou a jemně posypeme mletou paprikou (přes sítko). Asi 20 minut v troubě pečeme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s hrachovou kaší, příp. se zadělávanou zeleninou.
Jsou zdravou alternativou klasických karbenátků. Obsahují málo tuku, hodně vlákniny a nejsou smažené. V případě, že je připravíme pouze z jemných ovesných vloček, je jejich příprava rychlejší a burgry jsou navíc šťavnatější.