Byla jsem na rekondičním pobytu. Servírovali nám také luštěniny a já měla s jejich trávením problémy…
Fazole, hrách, čočka a zelí způsobují u většiny lidí nadýmání. Když chcete snížit plynatost, doporučuje se nechat luštěniny naklíčit. (Namáčejte je dvanáct hodin ve vodě, vodu slijte, přidejte čerstvou vodu a dále vařte podle příslušného receptu.)
Pro¬ces klíčení využije některé cukry, které nejsme schopni strávit a jež obvykle zůstávají ve střevě a působením střevních bakterií se mění na metan, oxid uhličitý a plyny vodíku. Tyto plyny jsou bez zápachu. Zápach pocházející ze střev je pravděpodobně výsledkem stop prchavých látek, které jsou produktem hniloby, mikrobiálního rozkladu bílkovin.
Tyto prchavé látky jsou rovněž vstřebávány střevní stěnou do těla, z něhož jsou vylučovány prostřednictvím plic a kůže; zaznamenáváme zapáchající dech i zápach celého těla. Střevní plyny, které se vytvářejí po konzumaci rostlinných potravin, jsou naštěstí méně zapáchající než plyny, které jsou důsledkem konzumace živočišných potravin, velmi pravděpodobně je to způsobeno tím, že obsahují méně některých druhů bílkovin.
I když uděláte, co bude ve vašich silách, abyste se zápachu vyhnuli, luštěninám a dalším potravinám, které obsahují sacharidy, jež nedokážete strávit, se budete muset někdy ze společenských důvodů vyhnout.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.