Caesar salát s restovaným tempehem
Na veganský parmazán: několik kešu oříšků, 1 lžička lahůdkového droždí, ½ lžičky sušeného česneku
Housku nakrájíme na kostičky. Vložíme na plech a pečeme nasucho 5-10 minut při 170 oC. Vyjmeme z trouby, lehce pokapeme olejem a pečeme dozlatova dalších 5 minut.
Tempeh nakrájíme na menší kousky a lehce opražíme na pánvi. Ke konci posypeme grilovacím kořením. – Suroviny na veganský parmazán umeleme v mixéru.
Jogurt rozmícháme s hořčicí a utřeným česnekem ve větší míse. Přidáme nahrubo nakrájený římský salát, rozpůlená rajčátka, osolíme, opepříme a zamícháme. Zlehka vmícháme 2/3 krutonů a tempehu.
Naložíme na talíř, posypeme zbývajícími krutony, tempehem, nasekanou pažitkou a parmazánem.
Veganská verze oblíbeného salátu s cherry rajčátky a krutonky. Tato kombinace mě nikdy neomrzela, nejlepší je však v létě jako lehký a chutný oběd.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.