Kroupový salát s čočkou a kysaným zelím
120 g ječných krup, 60 g červené čočky neloupané, 250 g kysaného bílého zelí, ½ červené cibule, olivový olej, 2 lžičky dijonské hořčice, jarní cibulka a petrželka, mořská sůl, mletý pepř
Kroupy je dobré si den předem namočit, zkrátí se tak doba vaření. Následně je vaříme v hrnci v osolené vodě, potrvá to 30 až 40 minut. Potom je propláchneme studenou vodou (neslepí se) a vsypeme do větší mísy. To samé uděláme s čočkou, ta může být uvařená na skus – potrvá to asi 10 minut.
Do mísy s kroupami a čočkou vsypeme překrájené zelí i s trochou nálevu, najemno nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku a cibulku. Osolíme, ochutíme pepřem, zalijeme olejem a celé zamícháme.
Tip: Do salátu lze vmíchat i orestovaný rostlinný párek.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress