Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou
Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme vlažnou vodou a vaříme, dokud nezačnou měknout (většinou to bývá již po 25 minutách). Ke konci přidáme vrchovatou lžičku soli, lžičku sušených bylinek a opět asi 7 minut povaříme. Odstavíme a necháme pod pokličkou v horké vodě dalších 20 minut. Fazole scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vsypeme do větší mísy, kterou uložíme do lednice.
Zatímco se fazole vaří, pokrájíme lilek na větší kousky (asi 2 x 2 cm), na prkénku posolíme a necháme chvíli vypotit. Usušíme ubrouskem, přesuneme na pekáček a přidáme na hrubší kolečka nakrájené mrkve. Zalijeme olejem, posypeme sušenými bylinkami a pečeme na 180oC v rozehřáté troubě asi 25-30 minut. Během pečení průběžně několikrát zamícháme.
Nakonec přidáme na menší kostičky nakrájenou cuketu a opět dáme asi na 10 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, přidáme utřený česnek, zamícháme a necháme vychladnout. Pečená zelenina díky lilku pojme hodně oleje, takže je možné, že budeme muset během pečení několik lžic přidat, o to však bude salát lepší.
Do mísy s fazolemi vsypeme zeleninu, hrstku oliv, nasekanou petrželku, lehce osolíme, zalijeme octem, můžeme i trochu olejem a zamícháme. Salát je dobré nechat nejméně ½ hodinky uležet.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.