Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Často se varuje před glutamanem sodným. Je toto varování oprávněné?

Běžnou a okamžitou reakci na potravinové aditivum můžeme vidět u glutamanu sodného (MSG), který se nachází ve většině pokrmů prodávaných jako koncentrát. Čínské restaurace jsou notoricky známé kvůli svému liberálnímu používání této chuťové přísady, a proto se i běžné reakci, která někdy po požití následuje, říká „syndrom čínské restaurace".
|
Typ článku: Rady lékaře

MSG dodává velké množství sodíku a jedné aminokyseliny - kyseliny glutamové, které mohou vyvolat onemocnění. Mezi reakce patří silné bolesti hlavy, zvedání žaludku a někdy i tlak na prsou, tlak v oblasti tváře, podlamování končetin, pálivý pocit a psychické reakce. Mohou se dostavit i dlouhodobé následky požívání MSG, mezi něž patří poškození mozku. Byly rovněž hlášeny těžké záchvaty astmatu po požití MSG.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2991
Datum: 30. 3. 2012

Mohlo by vás zajímat

Polévky v sáčku