Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celiakie je běžnějším onemocněním, než se dříve předpokládalo

Nové poznatky ukazují, že někteří lidé, kteří nemají žádné zjevné příznaky onemocnění trávicího traktu, kterému se dostalo názvu celiakie, mohou tímto onemocněním přesto strádat – aniž by o tom věděli.
|
Typ článku: Studie

Studie vypracovaná vědci z University of Maryland School of Medicine na více než 4 000 lidech, kteří neměli genetické rizikové faktory k tomuto onemocnění ani nevykazovali příznaky celiakie, odhalila, že asi jeden člověk ze 130 celiakií přesto trpěl. Celiakie dokáže časem poškodit tenké střevo a narušit normální vstřebávání živin z potravy. Jediným léčením je dieta, při které se pacient striktně vyhýbá jakýmkoliv potravinám obsahujícím lepek, což je bílkovina, která se nachází v pšenici, žitu a ječmenu.

Pokud si není pacient svého onemocnění vědom, může celiakie probíhat skrytě a vést ke zdravotním problémům, které jsou důsledkem nedostatečného vstřebávání živin (špatné vstřebávání vápníku může zapříčinit osteoporózu atp.) K diagnostikování celiakie stačí jednoduchý krevní test.

Archives of Internal Medicine 2003;163:286-292

Počet přečtení: 4189
Datum: 8. 1. 2007