Celiakie je běžnějším onemocněním, než se dříve předpokládalo
Studie vypracovaná vědci z University of Maryland School of Medicine na více než 4 000 lidech, kteří neměli genetické rizikové faktory k tomuto onemocnění ani nevykazovali příznaky celiakie, odhalila, že asi jeden člověk ze 130 celiakií přesto trpěl. Celiakie dokáže časem poškodit tenké střevo a narušit normální vstřebávání živin z potravy. Jediným léčením je dieta, při které se pacient striktně vyhýbá jakýmkoliv potravinám obsahujícím lepek, což je bílkovina, která se nachází v pšenici, žitu a ječmenu.
Pokud si není pacient svého onemocnění vědom, může celiakie probíhat skrytě a vést ke zdravotním problémům, které jsou důsledkem nedostatečného vstřebávání živin (špatné vstřebávání vápníku může zapříčinit osteoporózu atp.) K diagnostikování celiakie stačí jednoduchý krevní test.
Archives of Internal Medicine 2003;163:286-292