Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celozrnná strava snižuje riziko srdečního onemocnění

Výsledky nové korejské studie svědčí o tom, že pacienti se srdečním onemocněním, kteří jedí namísto rafinovaných obilovin celozrnné obiloviny a luštěniny, zakoušejí určité příznivé změny, mezi nimi pokles krevního cukru.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Předchozí studie ukázaly, že příjem celozrnných obilovin dokáže proti kardiovaskulárním onemocněním uchránit. Dr. Jang s kolegy z Yonsei University v Soulu rozdělili 76 pacientů s nemoci srdce do dvou skupin, jedna jedla po dobu 16 týdnů denně celozrnné obiloviny, druhá pokračovala po tuto dobu v běžné dietě sestávající z rafinované rýže. U pacientů, kteří jedli celozrnné obiloviny, došlo ke snížení krevní glukózy o 24%, hladina inzulínu se snížila o 14%. Denní příjem vlákniny se zvýšil o 25% a příjem vitamínu E o 41%.

Tento výsledek znamená významné snížení rizika srdeční příhody i vzniku cukrovky. Autoři proto doporučují, aby pacienti s nemocným srdcem konzumovali obilniny v přirozené celozrnné podobě a jedli rovněž množství zeleniny a luštěnin. ¨

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2001;21:2065-2071

Počet přečtení: 3600
Datum: 23. 2. 2005