Celozrnná strava snižuje riziko srdečního onemocnění
Předchozí studie ukázaly, že příjem celozrnných obilovin dokáže proti kardiovaskulárním onemocněním uchránit. Dr. Jang s kolegy z Yonsei University v Soulu rozdělili 76 pacientů s nemoci srdce do dvou skupin, jedna jedla po dobu 16 týdnů denně celozrnné obiloviny, druhá pokračovala po tuto dobu v běžné dietě sestávající z rafinované rýže. U pacientů, kteří jedli celozrnné obiloviny, došlo ke snížení krevní glukózy o 24%, hladina inzulínu se snížila o 14%. Denní příjem vlákniny se zvýšil o 25% a příjem vitamínu E o 41%.
Tento výsledek znamená významné snížení rizika srdeční příhody i vzniku cukrovky. Autoři proto doporučují, aby pacienti s nemocným srdcem konzumovali obilniny v přirozené celozrnné podobě a jedli rovněž množství zeleniny a luštěnin. ¨
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2001;21:2065-2071