Celozrnné potraviny snižují riziko onemocnění
Jedna porce celozrnných obilnin denně dokáže snížit riziko úmrtí na rakovinu, kardiovaskulární nemoci i na další chronická onemocnění.
Rubrika: Další nemoci
| Typ článku: Studie
Velká studie na 38 740 amerických ženách ve věku 55-69 let ukázala, že „ženy s vyšším příjmem (celozrnných potravin) měly zdravější životní styl a ... méně trpěly nemocemi,“ píše dr. Jacobs se svými kolegy z University of Minnesota v Minneapolisu.
Ze závěrů studie výzkumníci odhadují, že každodenní konzumace celozrnných potravin snížila úmrtnost u těchto starších žen asi o 15%. V USA se podílejí celozrnné obiloviny jen na 1% celkového denního příjmu energie, zatímco rafinované obiloviny se podílejí na krytí energetické spotřeby z více než 20%.
American Journal of Public Health 1999;89:322-329
Počet přečtení: 3447
Datum: 28. 9. 2003