Česnek místo léků ...
Hlavní aktivní složkou česneku je allicin, síru obsahující součást, která má mimo jiné na svědomí typické česnekové aroma. Prospěšný však je i česnek bez zápachu, který rovněž cholesterol snižuje, byť mírněji.
Česnek nesnižuje jenom hladinu celkového cholesterolu, ale také LDL cholesterol a triglyceridy. Kromě toho zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, což znamená, že z těla odejde více LDL cholesterolu. Česnek rovněž snižuje přilnavost krevních destiček a tak brání srážení krve, čímž klesá riziko vytvoření krevní sraženiny, která bývá u zrodu infarktu. Česnek snižuje i krevní tlak a zlepšuje proudění krve snižováním její viskozity.
Různé přirozeně přítomné látky v cibuli a pórku působí podobným, i když méně silným účinkem.
Česnek se svojí schopnosti snižovat cholesterol prakticky vyrovná, zvláště po několika měsících užívání, běžně užívanému léku na snižování cholesterolu, jímž je lovastatin (který má ovšem na rozdíl od česneku řadu nepříznivých vedlejších účinků).
Nejznámějším vedlejším účinkem užívání česneku je samozřejmě zápach. (Mezi opravdu vzácné nepříznivé vedlejší účinky užívání česneku patří žaludeční a střevní potíže, astma a vyrážky na kůži při styku s česnekem.)
800 mg česnekového prášku denně dokázalo snížit cholesterol v průměru asi o 0,8 mmol/L (z 6,8 na 6,0 mmol/L). Čím vyšší je počáteční hladina cholesterolu, tím lepších účinků se při užívání česneku dosahuje. Minimální účinná dávka je přitom již půl stroužku až jeden stroužek denně.
Z knihy Johna McDougalla The McDougall Program