Chcete stárnout rychleji? Pečte, grilujte a smažte!
Pokud kouříte nebo pravidelně a často konzumujete potraviny, které jsou pečené, grilované, fritované a smažené, ledviny nestíhají a glykotoxiny vás začnou zevnitř zanášet. Pokud se například hromadí v kloubech, podporují vznik artritidy, v ledvinách přispívají k selhávání filtračních funkcí, v oku způsobují šedý zákal, v cévách zvyšují krevní tlak a riziko aterosklerózy se všemi důsledky pro srdce (infarkt), mozek (mrtvice) či penis (erektilní disfunkce) a v mozku podporují vznik Alzheimerovy nemoci. Způsobují stárnutí pokožky (stařecké skvrny) a zhoršené hojení ran. Jsou zodpovědné za vznik cukrovky a chronický zánět, který se považuje za rizikový faktor nejen aterosklerózy, astmatu, artritidy či osteoporózy, ale i rakoviny.
Shrnuto: Pokud chcete stárnout a degenerovat co nejrychleji, jezte co nejčastěji pečené, grilované, fritované a smažené brambory, maso, vnitřnosti, uzeniny, listové těsto, karamel, pražené arašídy a podobné věci. Dušení či vaření ve vodě, v páře nebo v mikrovlnce nedokáže produkovat tolik glykotoxinů – takže to není nic pro vás. :-)
Top 5 „pomocníků rychlého stárnutí“ podle výzkumů na Mount Sinai Medical School v NewYorku je následujících: grilované párky a špekáčky, pečené kuře, pečená ryba, Chicken McNuggets z McDonalďs a grilovaná kuřecí prsa.
Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.